Net zoals we van eenvoudige mobiele telefoons overstappen op slimme mobiele telefoons naarmate de digitale technologie met de dag beter wordt, worden ook de fysieke SIM-kaarten vervangen door eSIM.
Een eSIM of een embedded SIM-kaart is een digitale SIM, wat betekent dat er geen fysieke SIM-kaart aan te pas komt. Met een eSIM-kaart hoeft u de SIM-kaart niet fysiek om te wisselen, omdat deze al in uw telefoon is ingebouwd wanneer u deze koopt.
Met een mobiel die is uitgerust met een handige eSIM hoef je geen simkaart meer in je telefoon te stoppen. De eSIM-kaart is al in uw telefoon ingebouwd. U krijgt de benodigde gegevens (of een code) bij uw mobiele abonnement van een Telecom Service Provider zoals Lycamobile. U moet deze code invoeren op uw telefoon (of op de prepaid eSIM-kaart). Met deze code kunt u het netwerk van de gekozen provider gebruiken met uw telefoon & de ingebouwde eSIM. Hierna is je mobiel klaar voor gebruik.
In tegenstelling tot de kleine plastic SIM-kaart die je zelf in je telefoon moet stoppen wanneer je een nieuw contract afsluit, is eSIM ingebouwd. Hiermee hoeft u zich geen zorgen te maken over verlies of beschadiging van een plastic SIM. Merken als Apple en Samsung zijn al begonnen deze telefoons op de markt te brengen.
Het allereerste toestel met eSIM-connectiviteit was van Samsung, maar dat was geen smartphone. Het was de Samsung Gear S2 Classic 3G smartwatch. Apple introduceerde eSIM-ondersteuning voor het eerst in september 2017 met de Apple Watch Series 3. Google Pixel 2 & iPhone XS behoorden tot de eerste telefoons die eSIM-technologie ondersteunden.
Zelfs wanneer eSIM langzaam aan kracht wint, verwachten wij niet het einde van de fysieke SIM-kaart. Smartphones zullen nog steeds worden gemaakt met een simkaartslot, waar een fysieke sim in kan worden gestopt. De eSIM zal voorlopig speciaal voor smartwatches en tablets worden gemaakt, alvorens verder te gaan naar meer mobiele telefoons. De komende jaren blijft het mogelijk om een nieuwe telefoon, smartwatch of tablet te kopen met een fysieke (prepaid) simkaart of een eSIM.
De voordelen van een eSIM-kaart
Het grootste voordeel van een toestel met een eSIM-kaart is het feit dat u verschillende telefoonplannen kunt gebruiken met dezelfde eSIM. Het geeft u de flexibiliteit om een goedkope prepaid eSIM te gebruiken in uw eigen land en een ander abonnement te gebruiken wanneer u reist.
Ook kunt u met de eSIM meerdere profielen of telefoonnummers van verschillende carriers gebruiken. In plaats van één IMSI (International Mobile Subscriber Identity) kunt u dus verschillende telefoonnummers gebruiken. Zo kunt u dezelfde telefoon zowel voor uw zakelijke als voor uw persoonlijke behoeften gebruiken.
Omdat een eSIM fysiek niet veel ruimte inneemt, krijg je een dunnere en slankere telefoon. Veel telefoonmakers zullen hun ontwerpen voor tablets, smartwatches en mobieltjes nog handiger kunnen maken.
Als u een telefoon met een eSIM hebt, kunt u meerdere telefoonnummers en verschillende carriers gebruiken wanneer u maar wilt. Thuis bel je bijvoorbeeld met een gratis Lyca simkaart in België & in het buitenland bel je goedkoop met een prepaid eSIM abonnement voor je telefoon. U kunt uw prepaid eSIM altijd gemakkelijk opwaarderen. Zo kunt u een prepaid telefoonabonnement kiezen waarmee u precies weet hoeveel geld u uitgeeft aan bellen en data.
Met eSIM’s hoeft u ook geen kleine SIM-kaart in uw telefoon te stoppen.
De nadelen van het gebruik van een eSIM-kaart
Je zult Whatsapp niet kunnen gebruiken met je eSIM-kaart met meerdere telefoonnummers omdat dit momenteel niet mogelijk is.
Een ander nadeel van de eSIM is dat hij nog niet optimaal beveiligd is. Het lijkt erop dat slimme hackers bij gebruik van een eSIM-kaart gemakkelijker een telefoonnummer kunnen overnemen om het te gebruiken. Veel deskundigen werken aan de mogelijkheid om de beveiliging van de eSIM aan te scherpen.
Als u van plan bent een nieuwe telefoon te kopen, kunt u beter kiezen voor een dubbele telefoon, waarmee u zowel een normale SIM-kaart als een ingebouwde eSIM-kaart kunt gebruiken.